És correcte utiliztar la violència en un dictador?

És correcte utilitzar la violència en un dictador?
Aquesta pregunta és tal vegada una de les preguntes més difícils que ens podien haver plantejat.
Un dictador és una persona que abusa del seu poder. De vegades en la violència, per què no admitir-ho, és una forma d'utiliztar la por i el poder perfecta per a dominar a la gent.
Però quan ens parlen de la violència contra un dictador, automàticament ja pensem en tornar-li en una moneda de canvi tot el mal que ha pogut fer a qui siga, i sense cap exepció. Seria com una tortura, fer-li pasar per tot el mal que ha pogut fer. Fer-li sofrir el que haja pogut provocar de dolor.
Seria correcte fer això?
Si fora una experiència personal, tal vegada diríem que sí. O que no. Alomillor una persona prop a nosaltres ha patit qualsevol tipus d'influència d'aquest, i ens pareix just que se la tornem. Seria com una venjança, una forma de demostrar que se la teníem guardada, ens sentiríem probablement millor, seria com alliberar-se d'algo per fí.
Però...és moralment correcte?
Fer la violència genera violència. Baixaríem tan baix com l'altra persona, faríem la violència com a mode de venjança. Probablement eixa persona s'ho mereixia. Probablement ens pareix injust que tal vegada soles estiga en la càrcel. Però eixa persona, encara que no s'arrepentixca, encara que no siga conscient del mal que ha fet o que no vullga fer-ho, en el seu interior sempre sabrà realment què va fer mal i què no, i això no s'ho podrà llevar de cap manera. Podrà ser carcelat i soles estar tancat, però això ja suposarà la soletat, i la soletat no és el millor amic de l'home. I encara que no siga capaç d'admitir-ho, sabrà que haurà fet coses mal, i encara que siga interiorment, s'arrepentirà.
Tal vegada massa fantasiòs, tal vegada no s'assembla a la realitat, tal vegada no estigam gens d'acord, però tampoc és just que utilitzem la escusa de la violència per a fer la violència. Seguent persones en capacitat de raonar i de saber què és el correcte i el que no ho és, no seria del tot correcte baixar fins al fons i rebaixar-se com altres persones que no pensen soles per venjança. La venjança tampoc és una escusa per a fer la violència. No hi ha cap escusa per a fer la violència.
Som conscients de que aquesta pregunta és una de eixes preguntes que fan que surja conflicte i diversitat d'opinios. Però encara que no estigam d'acord, encara que no pensem igual, tots tenim algo en comú: no hi ha res ni que justifique la violència, ni que justifique el dret a llevar el mateix dret de viure.

0 comentarios:

Publicar un comentario